Премахват сергии от Женския пазар в София
Премахват сергии от Женския пазар в София / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Премахват сергии от Женския пазар в София
50006
Премахват сергии от Женския пазар в София
  • Премахват сергии от Женския пазар в София

Столичният общински съвет прие днес предложението на главния архитект на София Петър Диков за премахване на първите 65 незаконни сергии от част от Женския пазар в София. Очаква се премахването им да започне в края на месеца, като поетапно, след провеждане на процедура за избор на изпълнител на реконструкцията на пазара, ще се махат и още сергии.

„Ще стане една хубава пешеходна зона с пейки, озеленяване. Ще има място, където ще могат да се правят временни пазари, но само в рамките на ден-два-три, а не постоянни сергии. Целта ни е да направим едно европейско пространство, отговарящо на една европейска столица”, коментира главният архитект.

Междувременно ще бъде въведено ограничение договорите с наемателите да се сключват само до стартирането на процедурите. Има достатъчно пазари в София, където тези хора ще могат да си намерят работа, каза още Петър Диков и уточни, че остава и участъкът между ул. „Кирил и Методий” и бул. „Сливница”. Диков прогнозира, че реконструкцията на пазара ще струва между 4 и 8 млн. лева.

„Премахването започва в края на февруари. Кога ще се случи зависи от това кога ще бъде завършен проекта и второ, кога ще намерим пари. Има две посоки, в които работим. Едната е публично-частно партньорство, а втората – по програма JESSICA „Пазари Възраждане” да получи средствата и да направи реконструкцията”, обясни още арх. Диков.

Общината е спечелила едно от двете дела, които води срещу столичния ресторант „Кошарите”, каза още главният архитект на София Петър Диков. Той уточни, че съдът е определил за незаконна едната постройка от около 100 кв.м там. Второто решение за другата постройка обаче я определя за законна. Решението е на първа инстанция, уточни Диков и сподели, че според него всички постройки на ресторанта са незаконни. В началото той е бил около 100 кв.м, вече се е разширил на 500 кв.м площ.