Прекратяват конкурса за е-община
Прекратяват конкурса за е-община / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Прекратяват конкурса за е-община
49501
Прекратяват конкурса за е-община
  • Прекратяват конкурса за е-община

Ще бъде прекратен конкурсът на Столичната община за избор на системен интегратор, който да изработи е-община. Това каза председателят наСОС Елен Герджиков. Причината е, че при прегледа на техническата документация на кандидатстващите фирми, се е оказало, че три от общо четири не отговарят на необходимите критерии за участие в следващата фаза на конкурса.

Единствената фирма, която е отговаряла на изискванията, е фирма „Аксиор", с която неведнъж е било свързвано името на бившия председател на съвета Андрей Иванов. Герджиков обясни, че решението на комисията по обявената обществена поръчка, в която участва и той, е да бъде прекратен конкурсът и да бъде обявен наново:

„След допълнително обсъждане на критериите за провеждането на конкурса с представители на всички политически сили в общинския съвет. Ще поканя г-н Кадиев и г-н Кисьов, които са членове на същата тази комисия, да участват активно в подготовката на следващия конкурс, в който се надявам да имаме и повече участници"

По думите му забавянето заради обявяването наново на конкурса ще отнеме около 3 месеца, а самият проект трябва да се реализира за две години, след като вече има избрана фирма. Герджиков обясни, че е важно да няма съмнение в прозрачността на конкурсите на общината. Такова съмнение обаче изложи общинският съветник от БСП Георги Кадиев по повод на адвокатската кантора, с която работи Столичната община. В отговор заместник-кметът Юлия Ненкова заяви, че фирмата „Колчева, Смиленов,Коев и съдружници" е назначена без конкурс по Закона за обществените поръчки. Тя заяви, че фирмата е назначена от бившия вече заместник-кмет по финансите Минко Герджиков, за да работи по проблема с частния съдебен изпълнител, който запорира банковите сметки на Столичната община и акциите й в Централни хали.

По този повод Герджиков заяви, че преди да бъде назначен за председател на съвета е участвал в общото събрание на Централни хали: „Аз гласувах против предложението на мажоритарния акционер акциите да станат от безналични налични винкулирани. По-изгодно е за миноритарния акционер, какъвто в случая се явява Столична община, неговите акции да бъдат безналични".

Въпреки това обаче е надделяло желанието на мажоритарния собственик, защото общината има само 25% в дружеството.

Запорираните акции на общината в Централни хали станаха повод за редица дела, които води общината срещу незаконосъобразните действия на частния съдия изпълнител Иван Чолаков за блокиране, прехвърляне и продажба на акциите.

В петък общинските съветници от БСП ще дадат пресконференция за проблемите с конкурса за избора на системен интегратор,който да изработи е-община.