Предвиждат над 1,2 млрд. лв. да е бюджетът на София за догодина
Предвиждат над 1,2 млрд. лв. да е бюджетът на София за догодина / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Предвиждат над 1,2 млрд. лв. да е бюджетът на София за догодина
24538
Предвиждат над 1,2 млрд. лв. да е бюджетът на София за догодина
  • Предвиждат над 1,2 млрд. лв. да е бюджетът на София за догодина

Над 1,2 млрд. лв. е рамката на проектобюджета на София за 2010 година, като това е с 200 млн. лв. повече от миналата година, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя заяви, че местните данъци и такси няма да се увеличават.

Основният акцент в бюджета за следващата година е стабилна инвестиционна програма за около 600 млн. лв., съобщи Фандъкова. „Основните приоритети, които сме заявили са образование, транспорт, екология. Заложено е строителството на 20 нови детски градини, две училища", каза кметът на столицата.

100 млн. лв. ще бъдат усвоени за втория диаметър на софийското метро - от „Надежда" до „Черни връх", каза заместник-кметът по финанси Минко Герджиков. „През 2010 година ще бъдат усвоени 112 млн. лв. за стартиране изграждането на завода за битовите отпадъци, ще бъдат усвоени 15 млн. лв. по програма ИСПА за изграждане на канализация на рйоните в София, които нямат. По ОП „Околна среда" имаме осигурени 11 млн. лв., които ще бъдат използвани за изграждане на ВиК на Овча купел и Горна баня, както и за изграждане на няколко подлеза и на детски площадки, както и за междублокови пространства", каза Герджиков.

Заедно с проектобюджета се прилага и антикризисен план, който предвижда кредитиране на инвестиционни проекти и приоритетно използване на средства по европейските оперативни програми, като за 2010 година сумата ще бъде 240 млн. лв., каза още Герджиков. Той допълни, че сумата за почистване е с 9 млн. лв. повече от тази за 2009 година.

Догодина ще се инвестира и в изграждането на подземни паркинги, ще се работи по проблема с уличните кучета и ще продължи обзавеждането на болниците с апаратура, допълни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Общественото обсъждане на проектобюджета на столицата ще е на 7 януари догодина. Фандъкова изрази надеждата си, той да бъде приет до края на януари.

Заместник-кметът по финанси Минко Герджиков обясни още, че общата сума, която фирмите дължат на общината за местни данъци и такси, е 180 млн. лв., като до края на ноември данъчните служби са събрали 56 млн. лв. от стари вземания. По думите му, общината вече ще има право да запорира сметките на фирмите, които не са плащали над 20 хил. лв., като най-големият длъжник на общината е комбинатът „Кремиковци" с над 10 млн. лв. Целта на приетите поправки в Закона за местните данъци и такси е да се улесни и ускори процедурата по събиране на старите вземания, каза още той.