/ iStock/Getty Images
Предложение: Средствата от строителни разрешения да се влагат от общината целево в инфраструктура
101026
Предложение: Средствата от строителни разрешения да се влагат от общината целево в инфраструктура
  • Предложение: Средствата от строителни разрешения да се влагат от общината целево в инфраструктура
Изграждането на градската инфраструктура от строителите на сгради само по себе си е незаконно, заяви за Дарик председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов. По закон това е отговорност на общината, но поради липса на бюджет част инфраструктура се възлага на частни предприемачи, като това е условие за получаване на строително разрешение, добави той. По думите му обаче тази практика води до изопачаване на целия инженерен модел.

Безспорно общината има ангажимент да изгражда инфраструктура, коментира за Дарик главният архитект на София Здравко Здравков. За миналата година обаче са издадени разрешения за строеж за около 2 милиона кв. м. ново строителство, а ограниченият бюджет не позволява да се изградят всички улици, каза още той.
 
Едно от предложенията на Асоциацията на строителните предприемачи е средствата от строителни разрешения да се влагат от общината целево в инфраструктура.
 
Огромен проблем за едно общество е, когато частникът започне да се прави на държава и община, а пък държавата започне да се държи като ООД, изтъкна Георги Шопов. По думите му изграждането на градската инфраструктура от строителите на сгради само по себе си е незаконно: "Но като много неща в нашата държава след промяна се правят палиативно - създава се фалшива норма, която да замаже нещата. В този ред на мисли, участвахме преди 20 години в направата на договорите за възлагане на инфраструктура. Тоест, създаде се договор, с който общината възлага на частника да изгради инфраструктура за негова сметка от името на общината. И така преди да започнем всеки обект да изграждаме, за да сключим предварителни договори с експлоатационните дружества ЧЕЗ и "Софийска вода", ние трябва да имамс сключен договор със Столична община, че поемаме проектирането, изграждането и въвеждането в експлоатация на съответната инфраструктура, която след това става тяхна. А преди това се работеше с дарения, което беше пък още по-извратено и незаконно - ние ги изграждаме и после ги даряваме на общината".
 
Един от примерите за последствията от тази практика е инфраструктура в столичния квартал „Манастирски ливади – запад“, добави Георги Шопов.
 
Общината има ангажимент да изгражда инфраструктура, заяви главният архитект на София Здравко Здравков: "Въпросът е, че за мината година сме издали разрешение за строеж за около 2 млн. кв. метра ново строителство и всички сме наясно, че с ограничения бюджет, който имаме, не можем да изградим всички улици или там, където започват всякакви локални инициативи. За улица да се изгради от частен инвеститор редът е следният - прави се договор за поръчка, сключва се със Столична община. След като се изгради, ние я придобиваме, като се поемат съответните гаранционни срокове. Всичко останало е незаконно строителство. В някои случаи са дарения, в някои случаи СО плаща".