Предлагат експериментален нощен транспорт в София
Предлагат експериментален нощен транспорт в София / DarikNews
Предлагат експериментален нощен транспорт в София
19075
Предлагат експериментален нощен транспорт в София
  • Предлагат експериментален нощен транспорт в София

Експериментално въвеждане на нощен транспорт по три маршрута в столицата предлага заместник-кметът по транспорта Александър Цветков. Според предложението нощният транспорт ще бъде безплатен и ще върви в часовете от полунощ до 5 часа, считано от 1 май, като идеята е да се установи дали има нужда от такива линии, дали ще носят реална полза за столичани, дали това са най-удачните маршрути. Ако експериментът се окаже успешен, тези три маршрута ще останат действащи и безплатни.

На интервал от 60 минути да се движат 3 автобусни маршрута, които формират шест лъча за обслужване на града с начални пунктове ж.к. „Дружба 2”, ж.к. „Младост 4”, ж.к. „Овча купел 2”, ж.к. „Люлин”, ж.к. «Обеля» (метростанция Обеля) и ж.к. „Левски Г” с общ участък от пл. „Орлов мост” до СУ „Св. Климент Охридски”, предлага Александър Цветков. Според него така ще бъде осигурено транспортно обслужване на преобладаваща част от София.

Финансирането на нощния транспорт ще бъде осигурено от собствени приходи на превозвача „Столичен автотранспорт” ЕАД и възлиза на около 50 хиляди лева. Експерименталният период да бъде 3 месеца, предлага заместник-кметът, а Столичният общински съвет трябва да гласува предложението.