Това епистоларно творение надминава в пъти умозрението на другарските съдилища някога, коментира адвокат Николай Хаджигенов
Касационна жалба на главния юрист на СДВР Деляна Иванова до Върховния административен съд възмути с квалификации по отношение на битата по време на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. Цветелина Цветкова. Тя осъди МВР на първа инстанция.

„Да ходиш облечена по този начин на нерегламентиран протест и да твърдиш, че не си разсъблечена е недостойно за един млад човек. Позорно е за един млад човек да се възползва от обляклото си, за да получи парични средства под формата на обезщетение. Мен просто ме е срам подобни лица да са част от младото поколение на България, че и да служат за пример”, се казва в жалбата, с която СДВР обжалва осъдителна за МВР присъда за полицейско насилие.

Това е форма на безобразие. Такъв е нашият свят. В МВР са такива. Винаги са били такива и ще продължават да бъдат такива. И, да, те прекаляват, защото ние не променяме нищо”, коментира в студиото на NOVA адвокат Николай Хаджигенов.

Хаджигенов е категоричен, че тази жалба няма как да отмени присъдата на първа инстанция.

„В нея няма нито един от аргументите, които закона изрично изисква, за да е налице касационна жалба. Всичко това са морални оценки, които се съпоставими на някогашния Другарски съд. Това епистоларно творение надминава в пъти умозрението на другарските съдилища някога”, е мнението на адвоката.

Защитникът поясни, че има две дела срещу МВР - за незаконен арест и за гавра, побой и изтезания. „Макар и обезщетението да е по-ниско от това, което ние поискахме, всъщност то е безпрецедентно като мащаб и размери - 40 000 лева”, допълни Хаджигенов. 

В документа пише, че Цветелина се е поставила сама в тази ситуация във връзка с преживяното. „Отиването на протест, в който се бориш за свобода и за демокрация или, не дай Боже, за правосъдие, според разбиранията на МВР е недостойно, морално укоримо и дори престъпно”, подчерта адвокатът. 

„Граничещи с абсурда са твърденията на съда, че на кадри от YouTube се вижда, че ищцата едва ли не е била сексуално насилена пред колоните на Министерския съвет. Описаните от съда клипчета в публичното пространство не съществуват. Единственото вярно е, че в публичното пространство е налична снимка как полицейски служител снима ищцата. И то именно за да се докаже фактът, че същата е в добро физическо състояние и нито е разсъблечена, и нито си прикрива гърдите”, се казва още в мотивите на СДВР пред съда.

NOVA