Поставят градски скулптури по бул. „Витоша”
Поставят градски скулптури по бул. „Витоша” / снимка: Sofia Photo Agency, архив: Юлиана Николова
Поставят градски скулптури по бул. „Витоша”
59251
Поставят градски скулптури по бул. „Витоша”
  • Поставят градски скулптури по бул. „Витоша”

Започват ремонта на столичния булевард „Витоша”. В промените влизат тотална реконструкция на каналите по булеварда, както и поставяне на градски скулптури. Това съобщи главният архитект на София Петър Диков, който представи идеите за изпълнение на строителните работи на бул. „Витоша”.

Според арх. Петър Диков скулптурите трябва да бъдат на музиканти, артисти и журналисти от близкото минало. Идеята на Столична община е булевардът да се превърне в пешеходна зона с магазини и заведения за хранене.

Едно от предложенията е да има скулптура на спортния коментатор и телевизионен журналист Николай Колев-Мичмана, обясни главният архитект на София Петър Диков.

„В тази зона стартира една идея за разполагане на градска скулптура, която да направим известни българи, обичани от хората българи, които да бъдат не тип паметници, а да бъдат градска скулптура, която е част от тълпата. Имаме един такъв добър пример в София - това е на пл. „Славейков” пейката с двамата Славейкови”, заяви арх. Диков.

„Въври и някаква идея, което е подкрепена от медии, от Съюза на артистите, от Съюза на художниците, за набиране чрез предложения на граждани на идеи кой трябва да бъде разположен там. Една идея само ще споделя, която е най-малко ангажираща. Това е предложение за склулптура на Мичмана - един футболен коментатор обичан от много хора”, обясни още Диков.

Ремонтите трябва да приключат до месец май следващата година. До тогава жителите и търговците по бул. „Витоша” ще имат известни затруднения с паркирането, зареждането на магазините със стока и липсва на вода, предупредиха от Столична община.