Понижават в длъжност ръководители в Столичната община
Понижават в длъжност ръководители в Столичната община / Sofia Photo Agency, архив

25 ръководители в администрацията на Столичната община да бъдат понижени в длъжност, реши Столичният общински съвет по предложение на кмета Йорданка Фандъкова. Според нея по този начин ще се спестят 100 000 лева от заплати. Това е първият етап от преструктурирането на Столичната община (СО). До края на януари се очаква предложение и за реорганизация в работата на районните администрации на София, а третият етап от промените ще обхване общинските предприятия.

С цялостното преструктуриране се очаква да се спести общо 1 млн. лева само от заплати, обясни заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов през декември. Отделно икономиите от съпътстващи разходи могат да достигнат 15 млн. лева, показват предварителните разчети.

В момента в администрациите на общината работят общо 1961 души, като 1013 от тях са в централната. На този етап се закриват шест дирекции, шест отдела и 14 сектора към тях, като целта е да няма дублиране на сектори и да се постигне по-добра координация в общинската администрация, допълни тогава Фандъкова.

Сливат се дирекциите „Общинска икономика" и „Регулиране на търговската дейност". Същото се отнася и за дирекциите „Обществен ред и сигурност" и „Защита при бедствия и пожарна безопасност". Закрива се дирекция „Транспортна логистика", като дейността й преминава към дирекция „Транспорт". Обединяват се дирекциите „Европейски програми и проекти" с „Инвестиции и инвестиционна политика". Закрива се дирекция „Софийски кадастър".

Понижените в длъжност 25 души сами ще трябва да решат дали да приемат работата, която им се предлага или да напуснат.