Половин година ще ремонтират кръстовището при телевизионната кула
Половин година ще ремонтират кръстовището при телевизионната кула / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Половин година ще ремонтират кръстовището при телевизионната кула
52182
Половин година ще ремонтират кръстовището при телевизионната кула
  • Половин година ще ремонтират кръстовището при телевизионната кула

Половин година ще продължат строителните работи в района на телевизионната кула в София, където в понеделник (9 април) започва изграждането на кръстовище на две нива. Това съобщи заместник-кметът по транспорта Любомир Христов. Кръстовището на бул. „Драган Цанков" и бул. „Пейо Яворов" е сред най-натоварите в града, като към момента единствена алтернатива за автомобилния трафик ще бъде движението по бул. „Цариградско шосе". Христов обясни, че след два месеца, когато приключи пълната рехабилитация на бул. „Черни връх" до хотел „Хемус", той също ще бъде алтернативно трасе за автомобилите.

Движението няма да се спира изцяло, но ще бъде стеснявано и пренасочвано, като проектът е разделен на етапи, а най-интензивното строителство ще се прави през лятото. 41 дървета ще се премахнат по време на строителството, но ще бъдат посадени нови, а 37 дървета се запазват по тротоарите. Очаква се намаляване на фините прахови частици и замърсителите на въздуха, успокои Христов: „Средно намаляването е около 52%. В същността на проекта се понижава нивото на „Алея Яворов". Нивото на „Драган Цанков" се запазва и там се изгражда кръгово кръстовище, като се премахват светофарните уредби и се изграждат всички тротоари, обособяват се и две по две ленти за движение в посока, при запазване на сегашните габарити на регулация".

Изчислено е, че след като е готово кръстовището на две нива в района, времето за придвижване там ще се намали с осем минути.

Догодина предстои изграждането на такова кръстовище и на бул. „Симеоновско шосе" и бул. „Никола Вапцаров". „Надявам се в началото на май да можем да започнем изграждането и на кръстовището бул. „Иван Гешов" и бул. „Георги Софийски" и кръстовището на „Иван Гешов" и бул. „България" към края на годината да имаме разрешение за строеж", каза още Христов.

Кръстовището струва 20 млн. лева, които ще са назаем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). За строежа на такива кръстовища на две нива със заема се говори още от 2009 година насам.