/ iStock/Getty Images
Полицаи от Своге спасиха бедстващ турист в планината, съобщиха от МВР.

На 10 септември е получен сигнал за туриста с предполагаемо местонахождение в землището на село Церецел. Сформиран е издирвателен екип от униформени, към който се включват и членове на ловно-рибарската дружина на село Владо Тричков.

Служителите на реда успяват да се свържат и да разговарят с 27-годишния мъж, като му обясняват да не се придвижва и да изчака на място. Уговарят се щом чуе викове или полицейска сирена, веднага да сигнализира от телефона.

След акция: Пожарникари спасиха мъж, паднал в Перловската река

В рамките на последвалото четиричасово издирване униформените извършват обход на землището на селото в няколко лъча с високопроходим автомобил, като на всеки половин час провеждат разговор с мъжа, за да се уверят, че е добре.

Междувременно е осъществена връзка и с оперативната дежурна част на столичното Второ РУ с цел координиране на действията предвид информация, че е възможно мъжът да е поел и към тяхна територия. Издирването е затруднено не само от спецификата на терена, но и от периодичната загуба на обхват на мобилните телефони.

Благоприятната развръзка настъпва минути след 15:00 часа, когато се получава обаждане от туриста, че чува приближаващи сирени. Съгласно дадените му указания той излиза на пътя, където е засечен от екипите.

Пред полицейските служители той е разказал, че предният ден е тръгнал към скалите на село Кътина, но се е загубил и е спал в планината. След като напълно загубил ориентация за пътя и местонахождението си е подал сигнал на спешния телефон.

Служителите Петър Иванов, Данаил Петров и Валентин Стоичков от Районно управление-Своге дават вода на младия столичанин, транспортират го до Филиала за спешна медицинска помощ в Своге, където е прегледан и освободен като клинично здрав. По негова молба е откаран до жп гарата.