Полицаи на протест и в София
Полицаи на протест и в София / БГНЕС, архив
Полицаи на протест и в София
85253
Полицаи на протест и в София
Полицаи на протест и в София
  • Полицаи на протест и в София
  • Полицаи на протест и в София

Полицаи излязоха на протест пред Народното събрание в столицата. Униформените застават твърдо против новия проект за Закон за МВР, който беше внесен в парламента. Според Синдикалната федерация на служителите в МВР проблемът не е единствено в посягането към социалния пакет на служителите.

65 млн. лв. икономии от реформата в МВР

По думите на Борис Прешелков от синдиката предлаганите от ръководството на МВР промени, като намаляване броя на заплатите при пенсиониране, няма да важат само за новопостъпилите служители.

Масово се твърди, че това, заради което протестираме, били някакви социални придобивки, но това не е истина, каза Прешелков. "Това са едни обезщетения, без които системата на МВР ще остане без качествени служители и това означава рухване на сигурността. Постепенно хората виждат, че това не е само за новопостъпили служители, тъй като това рано или късно ще бъде приложено към всички в МВР. Няма как да не бъде приложено, тъй като това е една дискриминационна мярка. Тя няма да се отнася само за новопостъпили служители. В това сме убедени като синдикална организация, така че може да се очаква в скоро време всички да преминат към новите правила", каза синдикалистът.

Цветанов: Полицейските протести са притеснителни, но ще намерим консенсус

Той напомни, че преди година било казано, че на административна длъжност ще бъдат назначавани само новопостъпили служители, а по думите му сега всички били минали на такива длъжности. "Тоест сега може да се очаква, че само новопостъпилите ще бъдат в тези условия, а след година всички служители да минат на тези условия", каза той.

Синдикалистът е убеден, че това няма да са последните промени, той като имало много преходни моменти в законпоректа за изменение и допълнение на Закона за МВР. Според него пожарната няма как да изпълнява задълженията си под формата на изпълнителна агенция, както е предвидено.

Министър Бъчварова: Полицейските синдикати искат реформите да спрат

Ако управляващите не се вслушали в аргументите на полицаите, щяло да има национален протест между първо и второ четене на промените за реформа в МВР.