Подписаха договора за северната скоростна тангента на фона на протест
Подписаха договора за северната скоростна тангента на фона на протест / снимки: БГНЕС
Подписаха договора за северната скоростна тангента на фона на протест
70434
Подписаха договора за северната скоростна тангента на фона на протест
  • Подписаха договора за северната скоростна тангента на фона на протест

235 милиона лева ще струва проектирането и строителството на Северната скоростна тангента, която трябва да бъде завършена в края на 2015 година. В Агенция пътна инфраструктура бяха подписани договорите за изпълнение на проекта, а междувременно пред сградата на АПИ отново протестираха граждани, чиито земи трябва да бъдат отчуждени, за да може проектът да бъде осъществен. Хората изразиха недоволството си от изкупната цена от средно 85 стотинки на квадратен метър за земите им.

Близо 17 километра е дължината на Северната скоростна тангента, която трябва да облекчи трафика по околовръсния път на София. Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева коментира, че този проект е от изключително значение.

"Северната скоростна тангента е от особена важност и значимост за София. тя свързва три трансевропейски коридора - №4, №8, №10, Хемус, Люлин, София-Калотина и Тракия", каза тя.

Подписаха договора за северната скоростна тангента на фона на протест
netinfo
Докато в сградата на Агенция пътна инфраструктура се подписваха договорите за проектиране, строителство и строителен надзор на Северната скоростна тангента, отвън хората, чиито земи ще бъдат отчуждени, протестираха срещу цената, която получават на квадратен метър.

"Проблемът за нас е огромен, не може обработваема земеделска земя в София, на 6,5 км от центъра на града да струва жълти стотинки", казва една от жените, отишли на протеста. "Като си паркираш колата, ти вземат един лев, а искат за 80 стотинки да купят земята. А има и по-евтино - по 30 и по 10 стотинки. Ако това не е пладнешки грабеж, ако това не е разбойничество, нямаме думи", допълва недоволен собственик.

Над 3000 са собствениците, чиито имоти ще бъдат отчуждени. Министър Терзиева коментира, че тя като министър не може да промени цената на изкупуване, а гражданите могат да обжалват оценката на земите си по съдебен път.