Почистиха Паметника на Съветската армия през нощта
Почистиха Паметника на Съветската армия през нощта / снимки: БГНЕС

"Порозовелият" Паметник на Съветската армия в София беше почистен тази нощ.

В сряда сутринта паметникът отново осъмна боядисан. Този път бе покрит изцяло в розова боя и с надпис на чешки: "Bulharsko se omlouvá!" („България се извинява!"). Надписи имаше и по другите страни на паметника: „Извинете се бе" и „Прага 68".

Вчера се навършиха 45 години от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия. България е първата страна, настояла за военна интервенция в Чехословакия, и последната, която се извинява за участието си в потушаването на Пражката пролет - с решение на парламента през 1990 г. и по-късно по време на президентската визита на президента Петър Стоянов в Прага през 1997 г.

По-късно през деня няколко плочи от облицовката на постамента от паметника на Съветската армия в София паднаха на земята. Нямаше пострадали, предава БГНЕС.

Почистиха Паметника на Съветската армия през нощта
netinfo

Това не е първият път, в който Паметникът на Съветската армия осъмва оцветен.

През февруари тази година неизвестни нарисуваха лицата на три от фигурите на Паметника на Съветската армия. Тя бяха боядисани последователно с бяла, зелена и червена боя, най-вероятно с идеята да символизират националния трибагреник. По същия начин бе боядисана и друга част от паметника, изобразяваща двигател с перка.

През август м.г. поддръжници на руската пънк група „Пуси Райът" сложиха качулки върху главите на скулпторите на Паметника. Актът беше израз на протест заради делото срещу трите момичета от руската група, които бяха осъдени заради „молитва" срещу Владимир Путин в катедрала в Москва.

Малко по-рано паметникът на Съветската армия беше използван като трибуна по време на протестите срещу АСТА. Тогава на главите на войниците бяха надянати маски на Гай Фокс.

Година преди това - през юни 2011-а, известни комикс герои „украсиха" Паметника на Съветската армия. Супермен с пистолет, злодеят Жокер, помощникът на Батман - Робин, Дядо Коледа с бинокъл и дори символът на „Макдоналдс" - клоунът Роналд, бяха сред героите, в които неизвестен художник преобрази руските войни. Съветското знаме се превърна в американско, а под скулптурната група беше изписан надписът: „В крак с времето".

Почистиха Паметника на Съветската армия през нощта
netinfo