Павел Граматиков: В София има липса на боклук
Павел Граматиков: В София има липса на боклук / cнимкa: Sofia Photo Agency
Павел Граматиков: В София има липса на боклук
19166
Павел Граматиков: В София има липса на боклук
  • Павел Граматиков: В София има липса на боклук

В София има криза с липса на боклук, заяви за Дарик шефът на общинската фирма „Чистота – Искър” Павел Граматиков. Поводът за този коментар беше внезапното появяване на почистващата техника на „Новера – Национален кризисен щаб” в район „Овча купел”, който от 1 март се чисти от „Чистота – Искър”.

 

Според Граматиков „кризата с боклука идва от това, че има прекалено много фирми и сметосъбирачки на улиците”. „Докато нямаше в някои региони, сега в определени региони се оказа, че за да се извършва тази услуга качествено, се явяват допълнително коли. Истината е, че от 1400 тона, които генерира София, от които 1100 постъпват на депото в Суходол, и 300 отиват в инсталациите за сортиране в Требич и във Филиповци – от тези 1100 тона само 196 тона е докарал кризисния щаб. Започнаха с 800 тона, вдигат всичко, което се вдига и изведнъж стигаме до 196 тона”, каза той.

 

„Говори се, че вече няма от къде да се събира боклук. Има според мен и това с а нерегламентирани депа и стари замърсявания. И ако някой иска София да е по-чиста трябва натам да се насочи”, заяви още той.

 

Според Граматиков навлизането на Националния кризисен щаб в „Овча купел” е било провокирано от сигнали на граждани за пропуски в почистването на района. Шефът на „Чистота – Искър” заяви, че ще заведе дело срещу щаба, заради неправомерна намеса в работата на общинската фирма.