Панаирът на книгата бе открит в НДК
Панаирът на книгата бе открит в НДК / снимкa: Sofia Photo Agency
Международният панаир на книгата – 27-ми поред – започна в София. До неделя стотици издателства представят повече от 25 000 заглавия. Тази година специален гост на панаира е Русия, представена с повече от 60 издателства.

В присъствието на руския посланик Юрий Исаков и в отсъствието на премиера Сергей Станишев започна 27-мото издание на най-големия книжен панаир в България. Станишев трябваше да дойде за откриването, но заради заседание на Съвета по сигурността не можа да пристигне в НДК. Така той пропусна да види сборния отбор на Русия по литература, включващ най-известните съвременни руски писатели. Сред тях беше и Валентин Постников – автор на книжки с детските герои Моливко и Сръчко.

„Моливко и Сръчко са известни на децата в България от 70-те години. Именно тогава излиза книгата на баща ми за тях. Аз, благодарение на моя преводач Андриян Лазаровски, продължавам да пиша. В България вече са излезли осем мои книги. От утре заедно с други писатели започваме да обикаляме различни училища в София. Много се радвам, че българските деца, както и руските, обичат не само американските герои”, отбеляза Постников.

До края на седмицата в Националния дворец на културата, освен българските издателства, се представят и повече от 60 руски, в рамките на Годината на Русия в България. Посетителите могат да поговорят с автори, преводачи или издатели и да си купят книга.