/ БГНЕС, архив
Откриват мотосезона в София
93166
Откриват мотосезона в София
  • Откриват мотосезона в София
Над 5000 мотоциклета и повече от 15 000 любители на моторите се очаква да събере откриването на мотосезона в София на 1 април. Тази година събитието минава под мотото „Внимание и толерантност на пътя”. Сборният пункт по традиция е площад „Св. Александър Невски”, а шествието ще премине по същия маршрут като миналата година. Заради откриването на мотосезона ще има временна организация на движението по някои улици в столицата и промени в маршрутите на две автобусни линии (вижте по-долу).

Минимум 5000 мотора и поне 15 000 любители на мощните машини се очакват за тазгодишното откриване на мотосезона в София, прогнозира един от организаторите – мотористът Иван Саздов. "Толкова мотори не се събират засега в Българи никъде другаде и това е хубаво, че показваме в София, че има толкова много хора, които започват да се придвижват с мотори и в това няма нищо лошо", каза Саздов.

Сборният пункт и тази година ще бъде пл. „Св. Александър Невски”, а маршрутът остава същият като миналата година, обясни Красимир Димитров от Дирекция „Сигурност” към Столична община.

"Трасето е от пл. "Св. Ал. Невски", по улица "Оборище", бул. "Васил Левски", алея "Яворов", бул. "Вапцаров", бул. "Черни връх", бул. "България", където едното платно ще бъде затворено от бул. "Пушкин" до пътен възел "Бояна", каза Димитров. Пред НИМ е осигурено паркиране и част от мероприятието ще се проведе там.

Тази година откриването на мотосезона е под мотото „Внимание и толерантност на пътя”.

"Положението по пътищата е страшно с тази агресия, която има от страна на шофьорите, а и от наша страна. Правим това, за да покажем, че не искаме да има жертви, не искаме да има пострадали и усилията трябва да бъдат на всички, не само наши", каза Иван Саздов.

Заради откриването на новия мотосезон се въвежда временна организация на движението в София на 1 април 2017 г., съобщиха от пресцентъра на Столична община.

От 07.00 до 12.00 часа на 1 април 2017 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на участниците в мото шествието както следва:
- на пл. „Св. Ал. Невски”;
- на ул. „Оборище” между ул. „Г. С. Раковски” и бул. „Васил Левски”.
От 11.00 до 19.00 часа на 1 април 2017 г. се забранява престоят, паркирането и влизането на пътни превозни средства по локалното пътно платно на Околовръстен път между пътен възел „Бояна” и Национален исторически музей.

Забранява се влизането на пътни превозни средства в двете посоки както следва:
От 09.00 до 12.00 часа на 1 април 2017 г. по:
- ул. „Оборище” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г. С. Раковски”;
- ул. „11-ти август” между ул. „Московска” и пл. „Св. Ал. Невски”;
- ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”;
- ул. „Дунав” между ул. „Московска” и пл. „Св. Ал. Невски”;

От 11.30 до 18.30 часа на 1 април 2017 г. по:
- южното пътно платно на „Околовръстен път” между ул. „Ал. С.Пушкин” и пътен възел „Бояна”.

От 11.30 до 18.30 часа на 1 април 2017 г. се променят частично маршрутите на автобусни линии с номера 63 и 111, както следва:

- № 63 – от бул. „Бр. Бъкстон” /посока Бояна/ надясно по Околовръстен път, наляво по ул. „Ал. С. Пушкин” и по маршрута си, в обратна посока маршрута не се променя;

- № 111 – от бул. „Никола Петков” (посока ж.к. „Младост”) по бул. „Ал. С. Пушкин”, ул. „Даскал Ст. Попандреев”, „Околовръстен път” и по маршрута си, в обратна посока маршрута не се променя.

В променените участъци от маршрутите автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки.