Откриват изнесени кабинети за спешна помощ
Откриват изнесени кабинети за спешна помощ / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Откриват изнесени кабинети за спешна помощ
53153
Откриват изнесени кабинети за спешна помощ
  • Откриват изнесени кабинети за спешна помощ

В девет Диагностично-консултативни центрове има готовност за безвъзмездно предоставяне на помещения за спешна помощ. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова след среща със здравния министър Десислава Атанасова, на която бяха обсъдени проблемите в спешната помощ. Първите четири спешни центъра се очаква да заработят до два месеца.

В четвъртък на редовното заседание на Столичния общински съвет трябва да се гласува безвъзмездното предоставяне на сградата на Центъра за спешна медицинска помощ на самия център с цел инвестиране на повече средства в него, включително и европейски пари.

След срещата стана ясно още, че заплатите на работещите в спешната помощ ще скочат вероятно с 18% от 1 юни. Целта на новите спешни центрове е да се осигурява по-бърз достъп на медицинските екипи до пациентите. Колите на спешна помощ в дадено ДКЦ ще обслужват само най-близките адреси. Йорданка Фандъкова каза още, че от скоро в три общински болници са разкрити и денонощни спешни кабинети, а в 28 болници и ДКЦ-та се извършват безплатни медицински прегледи.

„5-то ДКЦ в район „Студентски”, 12-то ДКЦ в район „Люлин”, 16-то ДКЦ в район „Кремиковци” и 24-то ДКЦ в район „Надежда”, където общината ще потърси възможности да се включи в ремонта и оборудването на тези кабинета, а министерството да подкрепи центъра за спешна помощ за формирането на екипи”, посочи кметът.

Здравният министър Десислава Атанасова разкри ,че от министерството предвиждат проект за категоризация на болниците, с цел да се прекратят случаите на отказване на достъп на пациенти и прехвърлянето им в различни медицински заведения.

„Първо ниво, където ще има възможност да се оказва помощ на ниво клинична лаборатория; второ ниво, които ще изпълняват около 60% от спешната медицинска помощ и най-високо специализираните дейности, които ще бъдат болници с трето ниво на компетентност”, обясни здравният министър.

Атанасова уточни още, че за момента министерството няма да инвестира в закупуването на нови линейки, а предвижда с увеличението на заплатите в спешната медицинска помощ да се увеличи човешкият ресурс, като изрази надежда все по-млади лекари да проявяват интерес към спешната помощ