Открити са нарушения в проверени от Здравната каса АГ-болници в София
Открити са нарушения в проверени от Здравната каса АГ-болници в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив
В 90% от АГ-болниците в София не са открити нарушения, отчете НЗОК
48286
В 90% от АГ-болниците в София не са открити нарушения, отчете НЗОК
  • В 90% от АГ-болниците в София не са открити нарушения, отчете НЗОК

НЗОК е открила документни и други нарушения в 10% от проверените случаи на раждания в столичните акушеро-гинекологични болници и клиники, съобщиха от институцията. Спешните проверки бяха разпоредени от управителя на НЗОК, д-р Нели Нешева, по повод зачестилите смъртни случаи на родилки. При няколко случая няма данни за извършено изследване за сифилис, което е една от задължителните диагностични процедури. В три случая е установено, че пациентките са изписани от болниците с покачващи се патологични стойности на левкоцити в кръвта и прогресивно намаляващо ниво на хемоглобина в кръвта. В две лечебни заведения липсва на общодостъпно място в сградата информация за стойността на клиничните пътеки и безплатно предоставените медицински услуги.

От 1 август до 31 октомври инспекторите на здравната каса са проверили дали има финансови и документни нарушения при 777 пациентки, родили през този период в столични болници.

Здравната каса няма право да контролира избора на екип, но при извършените проверки е установено, че в 36% от случаите е направен такъв избор.

Само в едно лечебно заведение част от пациентките са заплатили суми за избор на екип в размер над допустимия - тоест над 950 лева.

В друго лечебно заведение е установено, че няма регламент по отношение на избор на екип, а има ценоразпис за „ВИП пакет и услуги". Сумите, заплащани от пациентките там, варират от 1200 лв. до 2500 лв., като избор на тези допълнителни услуги са направили 99% от родилките.

Открит е и случай, при който е установено, че съгласно приложената фактура родилката е заплатила сума в размер на 900 лв. за избор на екип за извършване на родоразрешение чрез секцио и в същото време - 500 лв. за раждане във вода, което не е извършено, тъй като пациентката е родила чрез секцио.

Открити са 10 случая, при които раждането е извършено от лекари, които не са посочени от лечебното заведение като специалисти, които могат да работят по съответната клинична пътека. В тези случаи родилките са правили избор на екип от лекари, които не са посочени от лечебното заведение за работа със Здравната каса. След това обаче болницата е отчела извършената дейност, с цел да й бъде заплатена.

В голяма част от случаите епикризите на пациентките не са изготвяни в деня на изписването им от болницата. За всяко отделно нарушение контролните органи на НЗОК са наложили санкции от 200 лв. до 500 лв.