Стари учебни гранати предизвикаха евакуация на лекарите и пациентите от Клиниката по алергология в столичната Александровска болница. Тази сутрин от лечебното заведение открили въпросните учебни боеприпаси на таванско помещение в клиниката и сигнализирали органите на реда. Районът бе отцепен, а в акцията се включиха и екипи на Специализирания отряд за борба с тероризма.

Сутринта  в 9 ч. алерголози от Александровската болница откриват в Клиниката по алергология предмети, които приличат на взривни устройства, и сигнализират за това, информира директорът на лечебното заведение доц. Костадин Ангелов.

„Нашият началник на охраната ме информира за това, че началникът на Клиниката по алергология и служителите са чули на втория етаж на клиниката, т.нар. подпокривно пространство – шум. Тъй като това е място, което е затворено от пожарната, изолирано е с метална врата и не се използва, това е накарало нашите служители да отидат. Те са забелязали, че вратата е отворена не по нормален начин с ключ. Не мога да кажа дали е разбита, но по някакъв начин е била преодоляна. Влезли са вътре, инспектирали са целия таван, който е на втория етаж и са видели, че всъщност става въпрос за предмети, които приличат на боеприпаси,” разказа Ангелов.

Следва обаждане на органите на реда и пълна евакуация на лекарите и пациентите в клиниката.

„Изведохме и пациентите, и служителите. Преместихме ги в съседна сграда, настанихме пациентите на легла. Компетентните органи дойдоха, влязоха, разгледаха и след около час казаха, че са иззели нещата и ще проведат разследване,” допълни доц. Ангелов.

Разследването обаче показало, че гранатите са учебни и не представляват опасност за работещите и лекуващите се в болницата.