/ iStock
На 3 и 4 февруари НДК ще бъде осветен в оранжево по повод Световния ден за борба с рака, съобщиха от Българското онкологично научно дружество (БОНД).

БОНД стартира и поредица от 11 виртуални диалози под надслов „За рака директно“, в които ще се засегнат наболели въпроси в областта на онкологичните грижи в страната и ще се представят най-новите постижения в тази сфера. В поредицата ще участват водещи експерти от различни области на онкологията и здравеопазването. Видеата ще бъдат достъпни за широката публика на сайта на дружеството и в профилите на БОНД в социалните мрежи.

Според онкологичното дружество данните на Националния статистически институт за 2022 година сочат, че 16 301 българи са починали от рак. Последното издание на статистическия годишник за здравеопазване на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) показва, че за същия период новооткритите заболявания от злокачествени новообразувания наброяват 26 235, допълват от БОНД. Най-голям брой са тези на храносмилателните органи, следвани от злокачествени новообразувания на кожата, млечна жлеза, дихателни органи и гръден кош, мъжки полови органи, женски полови органи и пикочна система.

По данни на Здравния профил на България за 2023 г., изготвен от Европейската комисия, България е сред страните с най-висока смъртност както от предотвратими, така и от лечими заболявания. През 2020 г. ракът на белия дроб съставлява 12% от смъртните случаи, които биха могли да бъдат предотвратени. За разлика от спада в целия Европейски съюз, в България процентът на лечимата смъртност се е увеличил между 2018 и 2020 г., като колоректалният рак съставлява 10% от смъртните случаи по лечими причини. 

Тази неблагоприятна статистика се дължи на липсата на ефективни програми за превенция и скрининг в страната. През 2019 г. процентът покритие на скрининг за рак на гърдата сред жените на възраст 50-69 години в България е 35,5% - далеч под средния за ЕС от 65,9%. Процентът на скрининг за рак на дебелото черво сред населението на възраст 50-74 години е вторият най-нисък в ЕС - 3,6%, в сравнение със средния за ЕС от 33,4%. Обхватът на скрининга за рак на маточната шийка сред жените на възраст 20-69 години е 45,5%, което също е доста под средното за ЕС ниво от 59,9%, пишат още от БОНД. 

По повод Световния ден за борба с рака от Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО) “Проф. Иван Черноземски" обявиха, че ще бъдат направени общо 200 безплатни прегледа в периода от 5 до 9 февруари. За целта се отваря извънредна телефонна линия за записване на пациентите - 0894 62 33 32, която ще работи от понеделник до петък от 8:30 до 16:00 часа.,съобщиха от лечебното заведение. 
Йоана Димитрова, БТА