/ iStock/Getty Images
По искане на Районна прокуратура-Етрополе, съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 16-годишно момче. Той е бил привлечен към наказателна отговорност за извършен от него грабеж на пенсионер, съобщиха от прокуратурата.

Задържаха трима души, пребили и ограбили пенсионер

На 2 юни, около 22:00 часа, 71-годишният мъж, е бил нападнат в дома си в село Малки Искър. Извършителят на деянието - момче на 16 години, го заплашил с думите „дай парите, че сега умираш“, след което го повалил на леглото и го притиснал с ръце по гърдите.

Младежът няколкократно ударил възрастния мъж с дръжката на брадвата по различни части на тялото. Отнел от пенсионера парична сума в размер на 120 лева, мобилен телефон, различни хранителни продукти, след което напуснал имота.

Четири жени нападнаха и обраха пенсионерка в Стара Загора

След проведени действия по разследването - разпити на свидетели, експертизи, няколко седмици по-късно извършителят е бил установен и задържан. Било изяснено, че привлеченият в качеството на обвиняем, е извършил престъпното деяние заедно с дете на 10 години и друго момче на 13 години.

Обвиняемият е осъждан за кражба, за която му е било наложеното наказание „пробация“. Грабежът в село Малки Искър, което е по-тежко престъпление, той извършил само четири месеца по-късно след изтърпяването на последното наказание.

При осъществяване на новото престъпно деяние, той въвлякъл и две малолетни лица. Той е известен на органите на МВР с многобройните си противообществени прояви, за които се води на отчет в Детска педагогическа стая при РУ на МВР-Етрополе от 2017 г.

За пострадалия пенсионер това е второ престъпно посегателство. През март той отново, е бил обект на грабеж, извършен в дома му от три лица. По случая също се води досъдебно производство под ръководството на Софийска окръжна прокуратура, по което има привлечен към наказателна отговорност.

Младежи пребиха възрастен мъж след опит за кражба в Старозагорско

Грабежите на възрастни хора са престъпни деяния със завишена обществена опасност. Чувството за безнаказаност сред извършителите им е особено показателно за подрастващите, които именно заради възрастта си имат усещането, че ще избегнат наказателно преследване.

Общоизвестно е, че в последните години не са редки престъпленията, извършени от непълнолетни лица по изключително тежък и брутален начин. Сред тях са и посегателства спрямо възрастни и самотно живеещи беззащитни хора, какъвто е и настоящия случай.