Още умуват за въвеждането на електронен прием за първокласниците
Още умуват за въвеждането на електронен прием за първокласниците / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Още умуват за въвеждането на електронен прием за първокласниците
63812
Още умуват за въвеждането на електронен прием за първокласниците
  • Още умуват за въвеждането на електронен прием за първокласниците

Местната власт в София все още няма окончателно решение дали и кога ще бъде въведен електронен прием за първокласниците. Това стана ясно от думите на началника на Регионалния инспекторат по образованието в столицата Ваня Кастрева.

В интервю за Дарик тя коментира станалите вече традиционни по това време на годината опашки от родители на бъдещи първолаци. Според Кастрева няма пречка електронна система за кандидатстване и прием на децата в 1-ви клас да стартира пилотно още от догодина. Тя обаче подчерта, че с това решение не трябва да се прибързва, тъй като се очаква и решение на Комисията за защита от дискриминацията за това доколко законов е критерият „териториална близост” до дома или до работата на родителите - критерий, който сега се прилага при приема на децата в столичните детските градини.

На 9 май стартира националното външно оценяване на четвъртокласниците, като първият изпит е по български език и литература. Още за тези изпити, за предстоящите матури и изпитите за кандидатстване след 7-ми клас в столичните училища.