/ БГНЕС, архив
"Императорът" на Люк Жаке със специална премиера на София
Организират летни киновечери в Зоопарка
94091
Организират летни киновечери в Зоопарка
  • Организират летни киновечери в Зоопарка
Кинопрожекции в Столичния зоопарк организират от София филм фест. През юли на лятната сцена там зрителите ще видят шедьоври на световноизвестни кинотворци. 40% от приходите от продажбата на билети ще бъдат дарени на столичната Зоологическа градина.
 
София филм фест често организира събития с кауза и това е едно от тях, разказва зам.-директорът на фестивала Мира Сталева.
 
"Идеята ни хрумна, защото имаме няколко филма, които са много подходящи да бъдат прожектирани в среда, която е близка до природата", поясни тя.
 
Избрани са филми, които припомнят на градските жители за дивата природа. Един от тях е "Императорът", който ще бъде прожектиран на 15 юли. Той е на режисьора Люк Жаке и разказва за императорските пингвини в Антарктида. На 16 и на 23 юли ще бъдат показани още две творби, добави Мира Сталева.
 
"Прегръдката на змията" е един невероятен филм, който разказва за сблъсъка на двете цивилизации - надменността на белия покорител, на белия колонизатор, който не зачита законите на природата. Другият филм е "Солта на земята" на Вим Вендерс и Жулиано Салгадо, който разказва за историята на Себастиао Салгадо - един от големите фотографи на нашето време. Този филм е една позиция защо трябва да застанем зад природата", обясни тя.
 
Преди началото на прожекциите ще има организирани разходки в Зоологическата градина, по време на които зрителите ще научат любопитни факти за животните.