/ БТА
Първата цел на учението, организирано от Столичната община за действие при земетресение е да проиграем координацията и комуникацията между различните служби, които са призвани да реагират много бързо в помощ на хората в София, посочи кметът Йорданка Фандъкова.

Втората е да обясним на хората какво се случва, защото никой не е застрахован, отбеляза още тя. 
 

БТАУчението по Плана за действие при земетресение се провежда в ж.к. „Люлин“ 6, между бул. „Панчо Владигеров“ и ул. “Джавахарал Неру“. 

„Около 500 души се включват днес в учението, това са представители на седем институции“, отбеляза столичният кмет. Трябва да сме готови, трябва да се знае как да се реагира, но службите трябва да си говорят по между си, да познават силите и средствата си, коментира тя. 
 

БТАВ учението участвата Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН), Столичната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (СДПБЗН), Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), Аварийно спасителното звено на Столичната община, Българския Червен кръст, структури на Министерството на отбраната и Военномедицинска академия, район "Люлин", „Софийска вода“, „Електрохолд“, „Евроканал“, доброволци на Столичната община и пловдивския доброволен отряд, хранителни вериги, компании за минерална вода, мобилни оператори.
 

БТА


Това не е първата ни съвместна дейност, но досега сме имало по-малки по мащаб учения, включително и реални на терен. Идеята се появи, когато очаквахме завръщането на първите спасителни екипи от Турция, обясни Йорданка Фандъкова.  

„За нуждите на учението ситуацията е такава – сутринта получихме информация, че на територията на София се е случило земетресение с магнитуд шеста степен по скалата на Рихтер. Мобилизирахме се, проведохме предварителна коородинация и започваме спасяването на хората от един блок. Екипите първо ще проиграят спасяване, а после и подкрепа и подпомагане на хората“, обясни тя.

 

БТА

Таня Тодорова, София Господинова/БТА