Общинските съветници от БСП искат оставката на Радослав Тошев
Общинските съветници от БСП искат оставката на Радослав Тошев / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Общинските съветници от БСП искат оставката на председателя на комисията по транспорт в Столичния общински съвет (СОС) Радослав Тошев заради хаоса по думите им, който ще се предизвика от промените в наредбата за паркиране на центъра на София. Това заявиха съветниците на пресконференция в централата на БСП.

Внесли сме искане за свикване на извънредно заседание на СОС на 30 август, на което да бъдат отменени промените в наредбата, каза общинският съветник от БСП Жельо Бойчев. В тримесечен срок да се внесат нови изменения в наредбата, но вече съгласувани с всички заинтересовани страни, добави той.

Съветниците от БСП настояват още на извънредното заседание на СОС да бъде гласувана оставката на председателя на комисията по транспорт, като отговорен за промените, които ще се предизвикат с паркирането и ще доведат до множество проблеми за гражданите на столицата.

Според съветника от БСП Росен Малинов Тошев трябва да понесе отговорност и за това, че Агенцията по вписвания е отказала да регистрира преобразувания Център за градска мобилност. Малинов посочи, че причината за това е незаконосъбразност на устава на дружеството и затова сега цари хаос в ръководството на центъра.

Общинските съветници от БСП искат оставката на Радослав Тошев
netinfo


Като проблеми в новата наредба за паркиране, общинските съветници посочиха необоснованото увеличаване на цените, както и сложните изисквания за ползване на паркоместа от хора с увреждания. Няма анализ защо цената трябва да бъде увеличена от 1 на 2 лева, защо винетният стикер трябва да струва 150 лева при положение, че тези суми трябва да отговарят само на разходите на общината за тези паркоместа - почистване и обозначаване със знаци, посочи Георги Свиленски. По думите му тези разходи са много по-малки и с увеличението на таксите Столичната община иска да финансира Центъра за градска мобилност, посочва БТА.

Съветниците от БСП посочиха, че към края на миналата година е имало 65,5 млн. лева неразплатени средства в столичния транспорт - средства, които е трябвало да бъдат изплатени за транспортни услуги.  

Борис Цветков
отбеляза като слабост на транспортната схема в града, липсата на довеждащ транспорт до метростанциите и предложи общината да отдели още няколко хиляди лева за изграждането на нова схема за довеждащ транспорт при положение, че се инвестират милиони в строителството на метрото, а то не може да се ползва от всички столичани.

Общинските съветници от БСП искат оставката на Радослав Тошев
netinfo