Общината вади 8 млн. лева за ремонти на училища и детски градини
Общината вади 8 млн. лева за ремонти на училища и детски градини / снимка: БГНЕС, архив
Общината вади 8 млн. лева за ремонти на училища и детски градини
64922
Общината вади 8 млн. лева за ремонти на училища и детски градини
  • Общината вади 8 млн. лева за ремонти на училища и детски градини

В 39 детски градини и 29 училища в София започват ремонти на обща стойност 8 млн. лв. В пет детски градини и две училища ремонтните дейности няма да приключат до 15 септември. Това обяви пред журналисти зам.-кметът на София Ирина Савина, като подчерта, че в повечето училища и детски градини, в които ремонтите няма да приключат навреме, няма да се налага реорганизация на учебния процес. Обновяването на учебните заведения включва укрепителни мероприятия, хидро- и топлоизолация на покриви и фасади, ремонт или подмяна на ВиК и подмяна на санитарни възли.

Тази година ремонтите ще се забавят най-много в 34-то училище в район Красно село, поясни Савина. „В 23 детски градини и три училища ще бъдат извършвани предварителни дейности и внедряване на мерки за енергийна ефективност в 12 училища и детски градини”, заяви тя. 

„Дейностите за енергийна ефективност тази година са инвестиции, насочени предимно вътрешноотоплителна инсталация, подмяна на котли, с оглед намаляване на сметките за гориво, подмяна на дограма в едно училище във „Възраждане”, цялостна  топлоизолация на две детски градини”, поясни Савина.

През този месец работят всички детски градини на територията на София, през месец юли ще работят 130, а през август около 70, обясни Мария Минчева, дирекция Образование в общината. Там където ремонтите щя продължат по-дълго, децата ще бъдат пренасочвани в сградите на други учебни заведения.

„Има детски градини, където ремонтите ще се извършват в рамките на два месеца. В сайта на Столична община ще бъде обявен този график, като точно са упоменати както детските заведения, така и сроковете, в които децата ще бъдат пренасочени. Графиците са изготвени на база проучване на родителите за желанието им децата да посещават детски градини”, уточни Минчева. 

От 2006 г. насам са извършени ремонти в 95% от сградния фонд на училищата и детските градини в София.