Общината отново ще стопанисва минералните извори в столицата
Общината отново ще стопанисва минералните извори в столицата / снимка: БГНЕС
Общината отново ще стопанисва минералните извори в столицата
22695
Общината отново ще стопанисва минералните извори в столицата
  • Общината отново ще стопанисва минералните извори в столицата

Минералните извори в София да станат отново общинска собственост. Това предложение беше одобрено днес на комисия по околна среда в Столична община. В момента изворите се стопанисват от държавата, но започва проучване на вариантите, те да преминат отново в ръцете на общинската управа, чрез законова промяна. Това каза зам.-председателя на комисията Христо Ангеличин.

В момента в София има над осем вида минерална вода, но се използват едва 30% от нея, заяви още Ангеличин. „До 47-ма година всички минерални извори на територията на цялата страна са били грижа на общините. Това е начинът да се стопанисва", уточни той.

На комисията се прие още и предложение за промяна на условията за концесията на "Централна минерална баня - Водолечебен и СПА център" в София. Минималната концесионна вноска да стане 200 000 евро годишно, вместо 375 000 евро, а срокът й да бъде 20 години се предвижда в предложението. „Сега се намаляват параметрите на първоначалните предложения, защото никой не се яви в сроковете, които бяха два пъти удължавани", каза той.

Комисията подкрепя и предложение на гражданско сдружение "Овча Купел" за изграждане на парк "Кукуряк" в района. Той е на обща площ от 1300 дка и се намира около река Горнобанска между "Овча Купел" 1 и 2, каза секретарят на сдружението Димитър Грозев. „Там са се образували естествени дървета. Предлагаме оформяна не отделени обособени части на този парк", заяви още Грозев.

Идеята на сдружението е Столична община да кандидатства по Европейска програма за облагородяване и благоустройство, за да може да се изгради парка. Предлагат се и изменения в Общия устройствен план на София. В момента част от територията е предвидена за застрояване. Ангеличин обаче обясни, че няма отчуждителни процедури или съдебни дела на мястото и даде зелена светлина за административна подкрепа на сдружението.