Общината и МВР - заедно срещу просяците в София
Общината и МВР - заедно срещу просяците в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив
10 просяци са задържани в София при акция на общината
27212
10 просяци са задържани в София при акция на общината
  • 10 просяци са задържани в София при акция на общината

10 просяци са били задържани в София при съвместна акция на Столичната община и МВР, каза кметът Йорданка Фандъкова. От тях петима са пълнолетни, трима непълнолетни и двама малолетни. 3 каруци пък са били откарани на наказателния паркинг на общината заради незаконно придвижване в централните улици на града.

Фандъкова обясни, че на просещите хора по улиците са съставени актове за нарушение.

„При констатирани три такива нарушения вече се сезира прокуратура. Всички лица имат адресна регистрация на територията на София, с изключение на гражданин, който е с трайни увреждания".

Той е жител на село в Ломска община, където ще бъде транспортиран, каза още кметът. Деветте мобилни екипа ще работят и през почивните дни, допълни министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

„Това е един добър модел, който може да бъде приложен в по-големите градове в страната като Варна, Пловдив, Бургас".

Цветанов обясни, че при просещите има „териториална конкуренция" и различна форма на организираност. По думите му за повече от три констатирани нарушения на родителите ще се налагат различни наказания като полагане на общественополезен труд, лишаване от свобода за една година и дори отнемане на детето от семейството. Взети са мерки и за разрешаване на проблема с незаконните каруци в центъра на София, каза още той и добави:

„Всеки понеделник да има информационно съобщение от Столична община и Столичната дирекция на вътрешните работи за всичко, което е извършено в предходната седмица".

Фандъкова обясни, че се задържат каруците на тези, които не успеят да заплатят глобата си на място, а тя е между 100 и 500 лв.