Велосипеди под наем
Велосипеди под наем / Thinkstock/Getty Images
София се сдоби с концесионер за отдаване на велосипеди под наем. Гражданско сдружение „София байкс” ще предоставят на жителите и гостите на столицата 30-минутно безплатно пътуване с обществено колело.

През 2017 г. в София тръгват и велосипеди под наем

След този половин час едно платено пътуване ще струва 1 лев, а стойността на  целодневна карта, която включва 6 пътувания  - ще бъде 3 лева. Желаещите да си вземат ежеседмична карта за 42 пътувания ще плащат 7 лева. Концесионерът предлага и членски карти за един месец на стойност 20 лева. 540 пътувания пък ще струват 45 лева.

Велосипеди под наем
Thinkstock/Getty Images

На предстоящото заседание на местния парламент, общинските съветници окончателно ще гласуват избора на концесионер. Миналата година започна състезанието за изграждане на система за обществени велосипеди в София. Първоначално кандидат-наемодателите бяха четирима. След жалба до КЗК на един от участниците – „Вело Арчър София”, Столична община реши временно да спре процедурата по концесията.

Впоследствие нататък в конкурса продължиха само „Метрополис груп” , „Собайк” и „София байкс”, което е и с най-много точки. От „Московска 33” искат концесионерът да отговаря за велосипеди и реклами, които ще бъдат поставени по улици, булеварди и площади на града.