Някои детски градини и училища в София може да не смогнат с ремонтите в срок
Някои детски градини и училища в София може да не смогнат с ремонтите в срок / снимка: БГНЕС
Някои детски градини и училища в София може да не смогнат с ремонтите в срок
32057
Някои детски градини и училища в София може да не смогнат с ремонтите в срок
  • Някои детски градини и училища в София може да не смогнат с ремонтите в срок

Някои детски градини и училища в София може да не смогнат с ремонтите в срок, каза за Дарик зам.-кметът по строителството Ирина Савина. Тя обясни още, че децата ще могат да посещават сградите, в които още се строи след 15 септември, но само ако е безопасно. В противен случаи ще бъдат пренасочвани в сборни класове или групи.

Пет детски градини и две училища няма да успеят да приключат ремонтите си в срок, като причината за това са клаузи в договорите с изпълнителя, както и обжалвания на договори пред Комисията за защита на конкуренцията. В училище в Кремиковци например, където се изгражда физкултурен салон, учебният процес ще започне, тъй като това няма да пречи на децата.  

Тази година в бюджета са заложени 6 млн. лв. за основни и аварийни ремонти на 173 общински детски градини и училища. Основните ремонти включват подмяна на дограма, хидроизолация на покриви, конструктивни укрепвания, ремонт на санитарни възли. При аварийните ремонти се касае не за аварии, а за дребни, неотложни ремонти, без които не би могъл да продължи учебният процес. Става въпрос например за теч в отоплителна инсталация или счупване на прозорци, обясни заместник-кметът по строителството на столицата.

Ремонтират се 173 сгради. Училищата са 40, като от тях 18 са по програмата за основни ремонти, а 22 по програмата за аварийни. При детските градини в ремонт, които са 123, в 33 ремонтът е основен, а в 90 - авариен, каза Савина.