/ iStock/Getty Images
Маските на пазари и тържища на открито стават задължителни
В София-област от утре, 12 март, влизат в сила нови мерки срещу разпространението на коронавирусната инфекция. Те са издадени в заповед от РЗИ и не се отнасят за София-град.

От 12 март до 26 март се въвежда задължително изискване за носене на защитни маски за лице на пазари и тържища.

Въвежда се дистанционно обучение за всички ученици от V до ХІІ клас от образователните институции в Софийска област.

Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. При невъзможност за въвеждане на дистанционна форма на работа, работодателите да организират провеждането на засилени противоепидемични мерки на работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена, носене на маски, когато не може да се осигури дистанция от 1,5 м. и недопускане на служители или външни лица с прояви на респираторна симптоматика, посочва още заповедта.

Предвижда се засилен контрол при провеждане на културно-масови мероприятия, като организаторите са отговорни за спазване на противоепидемичните мерки, след съгласуване с РЗИ-Софийска област.

Лечебните заведения за болнична помощ трябва да са в готовност при достигане на заболяемост над 500 на 100 000 за преустановяване на плановата оперативна дейност и разкриване на допълнителни легла за COVID-19. От РЗИ уточняват, че трябва да се извършва безотказен прием и лечение на пациенти на COVID-19, както и съмнителни за COVID-19 по клинични данни при спазване на строг противоепидемичен режим в определените за целта COVID- зони. Управителите на лечебните заведения за болнична помощ трябва да създадат организация и засилят контрола, относно недопускане смесване на потоците на болни и съмнително болни за COVID-19 и други пациенти, особено в местата на рентгенови и медико-диагностични лаборатории.

Освен това в заповедта се посочва, че лечебните заведения за извънболнична помощ трябва да определят часови график за прегледи на лица с респираторна симптоматика и съмнителни за COVID-19, за което да информират пациентите си.