Дарители събраха сумата за нова техника
Вече 94 години кино "Влайкова" завладява зрителите с магията на седмото изкуство. Наскоро обаче то самото се нуждаело от магия - за да успее с остарялата си  техника да е в крак с времето, предава NOVA.

„Този салон, който виждате, излъчваше с едно дигитално малко апаратче за домашно видео”, разказва Николета Алексиева, организатор "Културни дейности" в кино "Влайкова".

„Дигитализирането все повече навлизаше в киното и процесът с прожекции ставаше все по тежък и все по-труден. Прожектирахме малко заглавия. Силно гледаемите заглавия не стигаха до нас”, споделя Цветелина Сярова.  

Ограниченият филмов репертоар не бил единствения проблем. Качеството на звука и картината също търпели критики. „Имаше моменти зрителите да кажат - може ли да ни пуснете звука или картината спря. Получаваше се много неловко”, разказва Алексиева.

Единственото възможно решение било покупката на съвременна прожекционна машина, но за нея нямало пари. Това принудило служителите да потърсят помощ

Дарителската кампания продължава 8 месеца и през това време се събират близо 73 хиляди лева. Те се инвестират не само в дигитална прожекционна машина, но и в нов 3D екран.

Досега киносалонът нямал нито едно от двете.„Дълго чакана, дълго мечтана придобивка, не говорим за 8-те месеца, а за години, в които я чакахме. Вече прожектираме всички филми, които влизат в България, премиерно и предпремиерно”, посочват от киното. 

В спасяването на най-старото действащоо кино у нас се включват българи от страната и чужбина. Откликват близо 400 дарители с различни възможности, а служителите са трогнати от всяка помощ.

Имената на дарителите ще останат завинаги на стената в най-стария български киносалон. А с дигиталния прожекционен апарат кино "Влайкова" започва нова страница от своята дългогодишна  история.
nova.bg