„Няма място за паника. Имаме необходимия брой болнични легла”. Това заяви преди дни здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Дали това е така и стигат ли леглата в столичните лечебни заведения - това решава да провери екипът на NOVA. За целта наблюдава със скрита камера пристигащите линейки, за да види ще има ли такива, които не оставят пациентите си в болницата.

Кацаров: Не се налага въвеждането на локдаун

В линейката е жена на около 70 години с коронавирус, на кислород, в тежко състояние. Тази линейка потегля без пациентът да е хоспитализиран. Първо стига до ВМА, където следва отказ за прием.

След това маршрутът на линейката минава през Александровска болница, Инфекциозна болница, „Токуда” и „Софиямед”. Никъде не приемат пациентката. Следващата спирка е столичната Окръжна болница. Там пациентката е свалена и хоспитализирана. Равносметката от проверката - няколко болници отказаха прием, преди да бъде хоспитализиран пациента. Това отне близо 3 часа на спешните медици.

15% са положителните проби за COVID-19 за денонощие у нас

Дали случилото се е изключение или всекидневие - такъв въпрос беше зададен на Спешна помощ. От там отговориха, че спешните медици работят на ръба на възможностите си. Ситуацията обаче е напрегната и се променя с минути. Част от лечебните заведения също заявиха, че ситуацията е динамична и отказ на прием на болен може да се случи само при липса на свободни легла.
NOVA