Наказаха служители на инспекторатa заради катастрофа на бул. Брюксел
Наказаха служители на инспекторатa заради катастрофа на бул. Брюксел / Sofia Photo Agency
Наказаха служители на инспекторатa заради катастрофа на бул. Брюксел
36478
Наказаха служители на инспекторатa заради катастрофа на бул. Брюксел
  • Наказаха служители на инспекторатa заради катастрофа на бул. Брюксел

Наказани са служителите на Столичен инспекторат, които са били на проверка в 5.30 часа на естакадата „Брюксел" за недооценяване на обстановката, съобщиха от Столичната община. Наказана е и фирмата, ангажирана със снегопочистването, тъй като по договор има ангажимент да наблюдава мостовете и опасните места и да извършва обработки на заледените участъци.

По рано през деня шефката на Столичния инспекторат Веска Георгиева заяви за Дарик, че причината за инцидента е била мъглата и несъобразената скорост, а не непочистени настилки. Според нашата слушателка Анна Андасарова обаче пътят е бил заледен и именно това е причината за инцидента.

Автомобилите се движеха изключително бавно в момента на катастрофата,
заяви Андасарова, която не е сред пострадалите: „Гъстата мъгла не ни пречеше толкова, защото всички бяхме с включени аварийни светлини, но настилката беше изключително мокра. Това, което забелязах, че полицаите, които бяха дошли по-късно, движейки се пеша предпочитаха да се пързалят, за да не паднат. Значи можете да си представите щом човек не може да си стои на краката, каква може да е настилката в този момент. Категорично със скорост между 5-10 километра в час няма как да е несъобразена за ситуацията. Каквото и да правят, не можеха да отреагират самите шофьори. Или се удряха в мантинелите, или се удряха един в друг. И линейка не можа да стигне до там".

По-рано за Дарик Веска Георгиева обаче заяви, че по нейна информация катастрофата е вследствие на превишена скорост: „Проверих дали е имало обаждане от страна на фирма Титан, че искат да обработват моста - не, няма такова обаждане. В 05.00 часа е имало обаждане на гражданин, че е хлъзгаво. Началникът на район „Средец" инженер Мария Петрова е минала по моста, тъй като е била дежурна по това време, не е имало заледяване, имало е гъста мъгла".

От Столична община припомнят, че ограничението на скоростта по бул."Брюксел" е 80 км в час и водачите на пътни превозни средства трябва да карат със съобразена скорост.