Най-много са бездомните кучета в Люлин и Младост
Най-много са бездомните кучета в Люлин и Младост / снимка: DarikNews.bg, архив
Най-много са бездомните кучета в Люлин и Младост
60319
Най-много са бездомните кучета в Люлин и Младост
  • Най-много са бездомните кучета в Люлин и Младост

Близо 1400 трупове на бездомни кучета в София са били прибрани от „Екоравновесие” през изминалата година. Това съобщи директорът на общинското предприятие д-р Манол Нейков, на отчет за дейността на „Екоравесие” за 2012 г. 4987 е общият брой заловени бездомни кучета за миналата година, от които 3748 са върнатите кучета обратно по местата, от които са заловени. Това отчете още Нейков и допълни, че общият брой на кастрираните животни е 4381. Най-много са сигналите за бездомни кучета в Люлин, Младост, Овча Купел, Витоша и други крайни райони на София. Това отчете още д-р Манол Нейков.

Почти 3000 са прибраните мъртви кучета в София през изминалата година, от които обаче близо 1600 са домашните кучета, които са евтаназирани и събрани от ветеринарни клиники. „Тъй като гражданите нямат възможност да ги погребват и не е редно да ги погребват в паркове и градини, затова сме изградили система”, уточни той.

Починалите животни се предават на екарисажа в Шумен, обясни още Нейков. „Има и други трупове на животни - 1184, като тук влизат котки, птици, сърни”, каза той. Имало е и единични случаи на прибрани трупове на коне и магарета, основно в ромските махали.

От 1 юли заработи информационната система на „Екоравновесие”, в която се вписват всички подадени сигнали от граждани, които за периода от юли до края на декември са 3584. „За агресивни кучета, за кучета за кастрация, за малки кучета подхвърлени, за болни кучета, за трупове на кучета, най-малко сигнали имаме в централните райони на София. Най-много сигнали са в крайните райони, малко по-малко има за Слатина, Подуяне и район Искър”, посочи д-р Нейков.

Започнала е акция за залавяне на кучета от промишлените и складовите райони на София, където броят на бездомните кучета е много голям, каза още Нейков. Акцията е съвместна с общинска полиция и Столичния инспекторат и ще се прави всяка седмица по веднъж.

В резултат от акцията са прибрани само две бездомни кучета и са издадени три протокола, с които собствениците им се задължават в едноседмичен срок да ги регистрират и приберат в колиби, където да ги отглеждат. Ако при повторната проверка, кучетата са на свобода, ще бъдат налагани санкции. И през тази година ще се провеждат кампании за кастрирани на домашните кучета, приоритетно женските, анонсира още д-р Нейков.

Той припомни, че през изминалата година такава кампания имаше в ромските махали, Нови Искър, Кремиковци и Панчарево.

Все още се уточнява план-графикът на новите райони, в които ще се правят кампаниите през тази година. Те ще започнат през април, но жителите на въпросните райони ще бъдат информирани с листовки за ползите от кастрацията, за да бъдат подготвени. 4987 са общо заловените бездомни кучета за миналата година, като от тях 3748 са кастрирани и върнати по места. Общият брой на кастрираните е 4381 кучета, а осиновените от Сеславци и новия приют в Горни Богров са 432. За двата месеца, в които е работил, новият приют е приел 350 бездомни кучета, като капацитетът му е за хиляда места, обясни още той.

През тази година Столичната община ще набляга на работата си с неправителствените организации, каза още д-р Манол Нейков. Вече има пилотни проекти за районите Надежда, Възраждане, Средец, Лозенец и Връбница. Животните ще се кастрират с помощта на частните ветеринарни клиники. Вече има сключен договор с Четири лапи за кастрационен център в Банкя с капацитет до 1500 кучета, а предстои да се подпише такъв и с фондация Германо-българска защита на животните, които ще кастрират до 50 кучета на месец.

Продължава и работата с „Анимал Рескю”, които обработват годишно средно по 600 кучета, заловени от екипите на „Екоравновесие”. Изчаква се промяната в Наредба 41 на Министерството на земеделието  и храните, която беше спряна след съдебно решение. След като промените в наредбата станат готови, новият приют в Горни Богров ще се разшири двойно и така капацитетът му ще стане две хиляди бездомни кучета.