/ Столична община
Над 8500 са подадените заявления за безплатна подмяната на печки на дърва и въглища с екологични уреди за отопление. Това съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно със заместник-кмета по екология Десислава Билева присъства на поставянето на климатици в дома на семейство Паневи в столичния квартал "Лозенец".

Подмяната на отоплителните тела е по проекта „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столичната община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи“, финансиран по ОП „Околна среда 2014-2020“. 

"Нашата програма за подмяна на печки на горива и въглища с по-екологични уреди е част от кампанията на Столичната община за подобряване на качеството на въздуха в София", посочи кметът Фандъкова.

Мъж и жена загинаха при пожар във фургон в Ботевград


Тя съобщи, че над 5400 домакинства в София вече имат монтирани нови отоплителни уреди. В София 30% от замърсяването на въздуха се дължи на печките на дърва и въглища, тоест начинът на отопление е водещ фактор за замърсяването на въздуха, каза кметът Фандъкова.

Тя припомни, че три поредни години в София няма наднормено завишаване на средногодишните норми, като през последната година има превишение на средноденонощната норма само на една от общо петте станции на Агенцията за околна среда, което говори за трайната тенденция за намаляване на замърсяването. Кметът изрази надежда Столичният общински съвет да подкрепи доклада за въвеждането на нискоемесионните зони, чието приемане общинските съветници вече два пъти отлагат. 

Софийският зоопарк преминава към зимно работно време от днес

Заместник-кметът Билева заяви, че стремежът е до ноември да бъдат монтирани над 6 хил. екологични уреди за отопление. Билева припомни, че домакинствата получават напълно безплатно уредите за отопление, като монтажът също е безплатен. Подаването на заявлението става в районните администрации. Всяко домакинство може да подаде заявлението си, за да получи напълно безплатно отоплителния уред, като не е необходимо да отговаря на подоходен критерий. Основното изискване е отопляване на дърва или въглища, както и документ за собственост на имота, в който ще се подменя отоплителният уред.

Домакинствата имат право да избират между топлофициране, газифициране, пелетна печка или климатик.

Билева каза, че преди хората са избирали основно печките на пелети, но сега, предвид кризата, вече предпочитат климатици. Друга важна подробност е, че няма краен срок за подаването на заявленията. Те се подават, докато има финансов ресурс, който е над 34 млн. лв., като над 40 процента от тях още не са изразходвани, съобщи тя и апелира гражданите да се възползват от програмата, която им дава възможност за безплатна подмяна и монтаж на отоплителните уреди. Десислава Билева каза още, че вече и по програма LIFE на ЕС, която e за финансиране на проекти в областта на околната среда, също могат да се подменят уреди за отопление.