Над 6500 подадени заявления за паркиране в центъра на столицата
Над 6500 подадени заявления за паркиране в центъра на столицата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Над 6500 подадени заявления за паркиране в центъра на столицата
57066
Над 6500 подадени заявления за паркиране в центъра на столицата
  • Над 6500 подадени заявления за паркиране в центъра на столицата

Над 6500 от живеещите в центъра на София са подали заявления за купуване на винетен стикер за платено паркиране пред дома си. Това каза кметът Йорданка Фандъкова, след като посети дома на пенсионера Св.Троица по случай международния ден на възрастните хора. Кметът уточни, че 4500 от подалите заявление за преференциално паркиране, вече са платили таксите си. Днес изтича гратисният срок, през който живеещите в центъра паркираха пред домовете си безплатно.

Над 5000 са одобрените заявления, като всеки, който е подал такъв документ, може да паркира в определен радиус около дома си в центъра, допълни още кметът. Все още се уточнява срокът, в който няма да бъдат глобявани хората, които са подали заявление, но още не са платили и не са получили стикера си. Фандъкова призова, който не еподал заявление да го направи, защото иначе ще плаща по общия ред за платеното паркиране в центъра - 2 лева на час за синя зона и 1 лев за зелена зона.

От днес годишният винетен стикер за паркиране в центъра на града става от 70 лева  150 лева за синята зона и 100 лева за зелената зона.

„Ако се закупи стикер, това е 15 лева на месец за синя зона и 10 лева на месец за зелена зона, срещу това има възможност живеещите да паркират в една по-голяма територия, по-голям периметър около домовете си”, обясни Фандъкова.

Санкцията за поставяне на скоба вече струва 30 лева плюс по два лева на час, ако автомобилът е преместен на общински наказателен паркиннг.