Над 400 кучета са кастрирани през изминалия месец
Над 400 кучета са кастрирани през изминалия месец / DarikNews.bg, архив
Над 400 кучета са кастрирани през изминалия месец
55117
Над 400 кучета са кастрирани през изминалия месец
  • Над 400 кучета са кастрирани през изминалия месец

423 бездомни кучета са били кастрирани, а 2 евтанизирани през изминалия месец. Това е станало след подадени сигнали на хора за агресивни кучета, съобщи директорът на „Екоравновесие" Манол Нейков.

Нейков допълни, че по-голямата част от причината за нарастващата популация на кучетата по улиците са хората, обосновавайки се, че за 10 дни са получени сигнали за 53 изхвърлени малки кучета от техните стопани.

415 от заловените кучета за изминалия месец са били върнати на улицата. Въпреки недоволството на хората, Нейков обясни, че законът регламентира след кастрацията на едно куче то да бъде оставено отново на улицата: „Хората казват, не ги искаме. Идвайте и ги залавяйте. Обясняваме им, че това е законовата форма, по която могат да работят общините, програмите и „Екоравновесие". Те казват, не ги искаме, не ни интересува".

Според Манол Нейков основният проблем с бездомните кучета в София идва от изхвърлянето на домашни четириноги, които се установяват на улицата и създават поколения: „Оттук идват новите популации. Старите кучета се кастрират и връщат по места, но се изхвърлят нови и нови, след което и те се кастрират, и те се връщат и се получава едно огромно насищане".

Мерките, които са взети за намаляването на кучетата по улиците, са построяването на нов приют в „Кремиковци" с капацитет 2000 места, както и ремонтиране на приюта в Сеславци, към който ще се добавят 50 места.