Мирчев: Стотици са опорочените изборни протоколи
Мирчев: Стотици са опорочените изборни протоколи / снимка: БГНЕС

Има достатъчно доказателства за касиране на изборите в София, заяви кандидатът на БСП за кмет на столицата Михаил Мирчев. Той е категоричен, че изборните резултати са фалшифицирани. Според него има умисъл дори в дебелината на хартията на бюлетините. Възрастните хора нямали сила да сгъват добре бюлетините и това е опорочило тайната на вота им. Михаил Мирчев призова електронното гласуване да бъде обявено за противоконституционно.

Михаил Мирчев обясни, че подадените паралелно от него и от БСП искания за касиране на вота в София са подкрепени с много аргументи и доказателства. Най-сериозният сред тях - огромното количество, над 80%, сгрешени и непълни протоколи от секционните избирателни комисии, които в Общинската избирателна комисия пък масово били пренаписвани.

„Стотици опорочени протоколи, много стотици. Протоколи с незаконно извършени поправки. Протоколи предадени на застъпници и наблюдатели и след това се оказва, че техните номера са различни - протоколът, който излиза от ЦИК, с това, което след това се оказва в ОИК", каза той.

БСП официално поиска касиране на изборите в София

Сред нарушенията в деня на изборите Мирчев посочи и отварящите се бюлетини. „Защо бюлетините бяха на толкова дебела хартия. Защото бабите, като сгъват дебелата хартия, ръбчето не го натискат и това е един картон, който стои полуотворен и опитните СИК-аджии дори не е нуждо да повдигат, то си е отворено и те виждат гласа за кого е. И по този начин се унищожава анонимността", обясни Мирчев.

Той настоява за второ преброяване на бюлетините, но по думите му ОИК и ЦИК парират тези опити и затова надеждата му остава в решението на съда.

„Ако съдът не обърне внимание на всичко това, ще сме в ситуация, когато самият съд е узаконил беззаконието на тази избори", каза Мирчев.

Той настоява електронното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. По думите му с проведения референдум са хвърлени пари на вятъра, защото резултатите показват, че хората не се интересуват от въпроса. Държави като Германия, Великобритания, Люксембург и Швеция, Румъния и Словакия, Унгария и Хърватска са против електронното гласуване, подчерта Мирчев.

„Къде сме се затичали? Какъв е този росен-плевнелиевски ентусиазъм. Чуйте „не"-то на Германия. През 2009 година такова гласуване е обявено за противоконституционно", каза той.

Михаил Мирчев отдава своят резултат на изборите на притискането му от ляво и от дясно, като определи и Вили Лилков, и Георги Кадиев за партньори на ГЕРБ. По този начин рейтингът на Фандъкова е изкуствено повишен, заключи Мирчев.