/ Виктория Ниновска
Лъвът от разрушения Войнишки мемориал на Първи и Шести софийски полк се върна пред НДК. Монуменът е на мястото на вече демонтирания паметник „1300 години България”.

Паметникът "1300 години България" пред НДК вече е в историята (СНИМКИ)
 
Зам.-кметът по култура Тодор Чобанов обясни, че лъвът и трите мемориални плочи, с имената на загиналите военнослужещи в Първата и Втората световна война, както и в Балканската война, са създадени през 1934 година. По време на строежа на НДК монументите са махнати.

лъв НДК
Виктория Ниновска

„Къс история се връща на своето истинско и оригинално място. Оригиналният паметник на софийските полкове е открит през 1934 г. от цар Борис Трети. То е дело на големия кмет и деец на София Иван Иванов на тогавашната община, но и на военните организации, които са искали във всяко населено място на България да има войнишки паметници. За съжаление през годините той претърпява промени и през Втората световна война при бомбардировките една от Паметникът "1300 години България" пред НДК вече е в историята (СНИМКИ)трите мемориални стени е разрушена, а впоследствие 79-та година е окончателно разрушен заради строежа на НДК“, посочи Чобанов.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ПАМЕТНИКА ПРЕД НДК ПРЕЗ 1981 ГОДИНА И ДНЕС
 
„Около Нова година ще бъде обявен конкурс, в който се надяваме да имат участие авторитетни и добри проектантски колективи, които ще могат да дадат различни решения за това как да стане по най-добрия начин възстановяването. След това ще трябва да се изпълни това, което конкурсът е определил като най-добро решение“, допълни още зам.-кметът по култура.