Лифтовете на Витоша спряха, предстои съкращение на работниците
Лифтовете на Витоша спряха, предстои съкращение на работниците / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Туристическа и ски-зона "Алеко" спира работа, съобщиха от "Витоша ски", собственик на съоръженията. Дружеството посочва три основни причини за крайната мярка.

"Витоша ски" АД и "Въжени линии" АД не могат да прочистят просеките на съоръженията, което ги прави опасни. Новият Закон за горите предвижда за обслужването на съществуващите лифтове и влекове да се учреди сервитут. За да кандидатства за сервитут "Витоша ски" АД следва да приложи копие от влязъл в сила Подробен устройствен план. Разработеният от фирмата Специализиран подробен устройствен план все още не е приет, допълват от фирмата, цитирани от Българската телеграфна агенция.

Съгласно Закона за горите за ползването на ски-пистите следва да бъде сключен договор за наем. В настоящия статут на парк "Витоша" единствена ски-писта на неговата територия е "Витошко лале". Според закона не е възможно да се наемат като ски-писти територии, които не са ски-писти, тоест необходимо е да се променя начинът на трайно ползване на територията. За тази писта обаче още не е организиран търг за отдаване под наем. При това положение ние не можем да организираме зимната обработка на пистата, допълват от "Витоша ски".

Без приет Специализиран подробен устройствен план на "Туристическа и ски зона Алеко" не може да се категоризира нито една друга писта, освен пистата "Витошко лале", въпреки че до момента на тях повече от 50 години се карат ски. Законът за туризма забранява да се предоставят туристически услуги на некатегоризирани обекти.

Без влязъл в сила Специализиран подробен устройствен план не може да се подменят морално и физически остарели съоръжения, които всеки момент могат да излязат от строя. Със ситуацията са запознати премиерът Бойко Борисов, министри от кабинета и столичният кмет.

Съгласно приватизационният договор - чл. 13, ал.1 задължение на фирмата е да поддържа средногодишен списъчен състав на работещите в дружеството. При това положение ние сме в практическа невъзможност да изпълним поетия от нас ангажимент по причини, за които не отговаряме, добавят от фирмата. Считаме, че сме пред хипотезата на "непреодолима сила" и в тази връзка, сме поискали от Столична общинска агенция за приватизация да даде становище по поставения проблем, за да можем в съответствие с действащата нормативна уредба да проведем съкращение на персонала, посочват още от "Витоша ски".