Кръщават метростанция на първия ректор на Софийския университет
Кръщават метростанция на първия ректор на Софийския университет / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Кръщават метростанция на първия ректор на Софийския университет
66873
Кръщават метростанция на първия ректор на Софийския университет
  • Кръщават метростанция на първия ректор на Софийския университет

Една от новите столични метростанции в квартал „Младост” ще бъде кръстена на първия ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски” Александър Теодоров-Балан. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на семинар на ректорите от 33 европейски столици.

По думите й това ще е един подарък от страна на Столична община по случай 125-годишнината на най-старото висше училище у нас.

По идея на ректора на университета проф. Иван Илчев до месеци ще започне и строежът на учебно заведение, което ще обединява детска градина, начално, основно и средно училище, което ще бъде под шапката на Софийски университет и Столична община.

По думите на проф. Иван Илчев за училището, което най-вероятно ще се намира до химическия факултет в квартал Лозенец, ще са нужни поне 2,5 млн. евро и най-малко 5 години срок за построяването му. „В момента работим по тази идея със Столична община, работим по фонда ДЖЕСИКА. Училището да бъде направено в кампус „Лозенец”. В момента пред Химическия факултет има една огромна дупка, останала от преди 25 години. Идеята е да се затвори цикъла - от детска градина до завършване на средно образование. Там да преподават млади колеги от университета, да използваме училището за практика на студентите”, обясни ректорът на Софийския университет.

Проф. Иван Илчев разкри още, че училището ще бъде модерно от архитектурна гледна точка, като в него ще се преподава по иновативни методи.

Александър Теодоров-Балан следва последователно в Прага и Лайпциг, завършва славянска филология в Прага с докторат за труда „За звука ь в новобългарския език”. Става преподавател по славянска етнография, диалектология и история на българския език във Висшето педагогическо училище (днешния Софийски университет „Св. Климент Охридски”). От 1893 г. е професор и ръководител на катедрата по българска и славянска литература и катедрата по българска литература.

Проф. Балан е първият ректор на университета, избран на 29 януари 1889 г. и няколко пъти след това е избиран на същия пост (1896-1897, 1902-1903), а също така и за декан на Историко-филологическия факултет (1899-1900, 1904-1905). От 1939 г. е почетен доктор на Софийски университет и действителен член на БАН.

Научното наследство на акад. Балан се определя на 866 заглавия на книги, студии, статии и бележки, от които 310 са посветени на българския език. Негов принос в съвременния български език са думите: влак, възглед, дейност, заплаха, излет, общувам, поява, предимство, становище, творба, украса, усет и много други.