Човешка грешка е причината за инцидента с автобус на градския транспорт в София, съобщи представителят на автобусната фирма - Ваньо Стефанов.

Припомняме, че в сряда автобус помете 7 автомобила в „Орландовци“, след като возилото потеглило само. В него не е имало пътници, а шофьорът в този момент е подписвал двустранен протокол за друг инцидент с линейка, станал малко по-рано в района. Рейсът се е движил по линия №31, която се обслужва от частен превозвач.

Верижна катастрофа с автобус в столичния квартал „Орландовци“

„След като беше извършен преглед на камерите в автобуса, се установи, че причината за инцидента е човешка грешка от страна на шофьора. Рейсът се е прибирал за гараж. Малко преди кръстовището настъпва много лека катастрофа с линейка. Виновен е бил нашият водач, не е спазил дистанция. Грешката му е, че не е обезопасил автобуса при напускането на шофьорското място. Тоест, не е загасил двигателя и не е изключил от скорост. Рейсът е с автоматична скоростна кутия. Двамата шофьори започват да пишат двустранен протокол. В един момент автобусът се разклаща. Шофьорът на рейса се панира и отива на шофьорското място, но вместо да го загаси, натиска педала на газта докрай”, поясни Стефанов пред NOVA.

Застрахователите ще поемат както щетите на автобуса, така и тези на колите. Водачът е тестван за алкохол и наркотици. Той е от дълги години във фирмата. 
Мъжът ще бъде санкциониран и ще получи предупреждение за дисциплинарно уволнение.
NOVA