КАТ започва да спира колите с ксенонови фарове
КАТ започва да спира колите с ксенонови фарове / БГНЕС, архив
КАТ започва да спира колите с ксенонови фарове
46635
КАТ започва да спира колите с ксенонови фарове
  • КАТ започва да спира колите с ксенонови фарове

От 1 ноември служителите на „Пътна полиция" проверяват водачите на превозни средства и за включени къси светлини през деня. До момента над 50 са случаите с установена неизправност при осветителната уредба на превозни средства в столицата. От КАТ възнамеряват да санкционират и шофьорите, чийто автомобили са с ксенонови фарове, които не отговарят на техническите изисквания.

При проверките на „Пътна полиция" по повод започналата акция „Светлина", над 50 шофьори са с установена техническа неизправност по осветителната уредба на автомобилите. Глобите, които предвижда закона, са в рамките на 20 и 150 лв.

Полицаите проверяват и колко силни са фаровете на превозните средства, като една от причините е големият брой на автомобили с ксенонови фарове в столицата.

„В Момента назрява този проблем в София. Преди да се разрасне в мащаби, в които не можем да го овладеем, трябва да вземем много бързи и конкретни мерки в тази посока. Разработва се методика и начин, по който да можем да действаме. Нашето желание е да ги спираме от движение тези автомобили, които са с ксенонови фарове, които не отговарят на изискванията", заяви главен инспектор Богдан Милчев началник на „Пътна полиция" към СДВР.


Глоби на пътя отнасят не само шофьорите на превозни средства. Над 3000 са санкционираните пешеходци от лятото до момента, допълни още Милчев. Най-често това се случва заради неправилно пресичане, а паричната санкция е в размер на 10 лв.