/ iStock/Getty Images
Това напомнят от Столичния инспекторат
В днешния ден, когато се отбелязва международния Ден на Земята, от Столичния инспекторат напомнят на всички граждани и фирми, че кастрене на клони и сеч на дървета на територията на Столична община, може да се извършва само след експертно становище и издадено писмено разрешение от кмета на съответната районна администрация.

Отсечените зелени отпадъци, когато са малко количество следва да се оставят до съдовете за отпадъци, а за големи количества - собственика на отпадъка, трябва да го транспортира за своя сметка до Инсталацията за компостиране в м. Хан Богров.

Същите правила се отнасят и за окосената трева, която задължително трябва да се събира в чували, преди да се остави до съдовете за битови отпадъци.

Отрязаха огромни клони от дървета в района около къмпинг „Градина” (ВИДЕО)

Юридическите лица, които генерират зелени отпадъци от поддържане на общински или частни имоти задължително трябва да ги транспортират до Инсталацията за компостиране в м. Хан Богров. При нарушаване на тези правила санкцията за юридически лица е от 1 400 лв. до 4 000 лв.

От началото на 2021 г. за установено изхвърляне на отпадъци извън определените за целта места, както и нерегламентираното им горене, служители на Столичния инспекторат са съставили 25 акта за установяване на административно нарушение по Закона за управление на отпадъците.

От инспектората съобщават, че днес, по време на текущ контрол инспектори от Столичния инспекторат в район "Витоша" са установили, че на ул. "Ген. Ковачев" в кв. "Драгалевци" при почистване на частен имот са изсечени дървета и храсти, без издадено разрешение от кмета на района. Също така, голямото количество зелени биоотпадъци е изхвърлено на тротоара пред имота. Извършеното представлява нарушение, и на собственика на имота е съставен акт за установяване на административно нарушение по реда на Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Столична община.

Размера на санкцията за физическо лице е в размер от 1 000 лв. до 5 000 лева.

С настъпването на пролетта, за съжаление, подобни нарушения зачестяват, както и случаите на безразборно изхвърляне и нерегламентирано горене на зелени отпадъци, посочват от инспектората.