Камери преустановяват кражбите в гробищните паркове
Камери преустановяват кражбите в гробищните паркове / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Камери преустановяват кражбите в гробищните паркове
54550
Камери преустановяват кражбите в гробищните паркове
  • Камери преустановяват кражбите в гробищните паркове

Вече има видеонаблюдение в Централните софийски гробища. До края на юли видеонаблюдение от три камери ще бъде монтирано и в района на Малашевските гробища. Засечени са три кражби на надгробни плочи, каза пред журналисти Красимир Димитров от "Дирекция обществен ред и сигурност" в Столична община. По думите му грабежите се извършвали от фирми, които трябвало да осъществяват строителни дейности по гробищните паметници. С помощта на мобилните патрули на охранителната фирма и екипите на общинска полиция кражбите са преустановени и срещу извършителите е образувано досъдебно производство.

С осем видеокамери се наблюдават Централните софийски гробища, обясни Димитров и допълни, че пет от камерите са монтирани на входовете и изходите на парка: „С това ще създадем по-добра сигурност при посещението в гробищния парк. Видеонаблюдението респектира тези хора, които извършват такива посегателства или кражби. To помага както на нас, така и на полицията със справянето с многото кражби, които се извършват по гробищата".

Освен Централните софийски гробища, с видео ще се наблюдава и „Бакърена фабрика", като за монтажа на камери в двата парка е била изразходвана сумата от 75 000 лева: „Продължаваме да изграждаме и другите гробищни паркове, успоредно с изграждането на огради, специално за „Бакърена фабрика" говоря. Локално охраната надзирава виденаблюдението, както в момента камерите, които са на Централни софийски гробища, и при нас също се наблюдават. Така ние имаме поглед върху охранителите дали извършват задълженията си, описани в закона за охранителната дейност".