/ ThinkStock/Getty Images
Какво означава името на столицата ни – София?
101237
Какво означава името на столицата ни – София?
  • Какво означава името на столицата ни – София?
Столицата на България е кръстена на Христос, тъй като носи името на храма "Света София - Премъдрост Божия". Това я превръща в единствения град, кръстен на Бог, и, ако днес трябва да се направи статуя на града, то тя трябва да изобразява Исус Христос. Това обясни в предаването „Седмицата” на Дарик заместник-кметът по култура и образование Тодор Чобанов.
 
Заместник-кметът разказа още интересни факти: "Доскоро малко бяха нашите съграждани, които знаеха историческата истина, която е, че името София, което градът добива официално в Средновековна България, замествайки старото му име Средец, е всъщност името на храм - на нашия любим храм "Света София - Премъдрост Божия". По този начин нашият град всъщност е кръстен на самия Христос, тъй като София или Мъдрост е един от "прякорите" на Иисус Христос, Той е Логосът, словото Божие, въплътено в човешка плът. И Христос - Мъдрост, е името на нашия град".
 

По думите на Чобанов ние трябва да бъдем отговорни към фактите, защото сме единствената столица в Европа, кръстена на храм и единственият подобен град, кръстен на Господ Бог: "Така че, трябва да се гордеем с тези факти от историята".
 
Той допълни, че при взимането на решение за изграждането на Статуята на София, която символизира християнската Светица София, е била слаба идеологическата подготовка: "Ако бихме сложили в наши дни статуя като в Рио Де Жанейро, аз бих се борил тя да изобразява Иисус Христос. Логиката е, когато слагаш своя знак, когато въплъщаваш традицията и историята, да изобрази най-важното за твоето име".

3 април: Отбелязваме 140-тата годишнина от обявяването на София за столица
 
Тодор Чобанов подчерта, че творбата на архитекта Георги Чапкънов е великолепна: "Това е великолепна творба на Чапкънов, който безкрайно уважавам, но беше слаба идеологическата подготовка за избирането на такъв паметник. Но ние трябва да сме наясно, че името на града София означава Христос. Не случайно в нашата визуална кампания доминира тази връзка - символиката на храма "Света София" и неговия небесен патрон Иисус Христос".