Изграждат приют за 1000 кучета в столичния район „Надежда
Изграждат приют за 1000 кучета в столичния район „Надежда / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Изграждат приют за 1000 кучета в столичния район „Надежда"
32323
Изграждат приют за 1000 кучета в столичния район „Надежда"
  • Изграждат приют за 1000 кучета в столичния район „Надежда"

Броят на осиновените бездомни кучета се е увеличил значително през тази година. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на посещение в приюта за безстопанствени кучета в Горни Богров. По думите й само от април месец досега от приюта са били осиновени около 270 кучета, като над 200 от тях са били прибрани от семейства живеещи в чужбина.

Приютът в Горни Богров се стопанисва съвместно от Фондация „Помощ за животните в България", Столична община и „Екоравновесие". Неговият капацитет е 500 кучета, като неправителствената организация работи  и с фондации от чужбина. Така граждани на Холандия, Германия и Австрия успяват да си осиновят куче от България, допълни Фандъкова. „Ето така се помага на практика. Но не осиновени и гледани пред блока, а осиновени в апартамент, в къща, там, където се гледат домашните кучета. Аз това разбирам като сериозно осиновяване", обясни кметът.

Всеки, който желае да си осинови домашен любимец, може да посети някой от приютите за бездомни животни. По думите на кмета именно това е един от начините за намаляване на безстопанствените кучета, които по последни данни са малко над 8000. Столична община обаче ще продължи и програмата си за кастрация, както и евтаназия при доказано агресивни животни. „Към този момент, от началото на годината, имаме заловени 3217 животни. Кастрирани са малко под 2000, останалите са евтаназирани", уточни тя.

Фандъкова обясни, че през следващата година предстои откриването на още един приют, който ще се намира в район „Надежда". Неговият капацитет ще бъде 1000 кучета.
 
Столична община продължава активно работа и по регистрацията на домашните любимци. От началото на тази година до момента регистрираните кучета са около 4100. За сравнение през миналата година броят им е бил между 150-200 животни.

В приюта в Горни Богров има около 500 кучета, колкото е  капацитетът на трите приюта, съществуващи в София преди отварянето му. Около 200 от живеещите там кучета са до шестмесечна възраст, като голяма част от тях са изоставени на улицата сами, други са с майките си. За един месец са кастрирани безплатно 164 кучета, а от април са осиновени 270, като над 200 от осиновителите са чужденци. Столична община инвестира в базата, плаща наема за имота и 5000 лева месечно за храна, но скъпото като грижа за животните и заплащане на персонала се поема от неправителствената организация.