Пред храма „Света София“ започна тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на град София. Събитието е по повод Деня на София. Беше отслужен и тържествен водосвет.

На събитието присъстват кметът Йорданка Фандъкова, председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев, членове на СОС, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, общественици, дипломати.

"София e дръзкият свободен дух и амбицията, че можем повече и по-добре", каза в словото си кметът на столицата и отбеляза, че София е единственият град в България, който расте.

София празнува: Тържествен водосвет по случай празника на града (СНИМКИ)

Столичната община официално отбелязва Деня на София на 17 септември. На тази дата се почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов.

Преди 30 години, през 1992 г., тогавашният Столичен общински съвет одобрява решение, с което кметът на София внася в Министерския съвет предложение за решение за определянето на 17 септември за
Ден на София, което е прието от правителството. Оттогава всяка година Столичната община организира чествания и събития по повод Деня на София. 
БТА