Избягалият от клетката си тигър нямал ловни инстинкти
Избягалият от клетката си тигър нямал ловни инстинкти / снимка: БГНЕС

Тигърът Мърдок, който в неделя избяга от клетката си в столичния зоопарк и при операция за залавянето му бе упоен, за да бъде върнат от ново в нея, вече е излязъл от упойка и се чувства по-добре, съобщава Нова телевизия.

Този инцидент постави на дневен ред редица въпроси за сигурността в зоопарка. Според директора на столичната зоологическа градина д-р Манол Нейков вратите на клетките са на 40 години, от времето, когато е построено съоръжението.

"Очаквам кметът Йорданка Фандъкова да изпрати специалисти от Столична община, които да огледат гилотините при едрите хищници, за да се направи някаква автоматизация, при която да се елиминира колкото се може повече човешкия фактор", обясни за „Здравей, България" д-р Нейков.

"При срещата с диво животно правилната реакция е да се стои неподвижно, както са направили и самите хора. Тигърът все пак има ловни инстинкти и когато човек тръгне да бяга в уплахата си, тогава се задействат инстинктите им на преследвачи и може да се случи инцидент", каза още д-р Манол Нейков.

По думите му тигърът е отгледан в зоопарка и е свикнал с посетителите: „Той няма ловни инстинкти за разлика от баща му, който е бил див тигър. Изключително кротък и спокоен е", подчерта Нейков.

Той увери посетителите на зоопарка, че могат спокойно да го посетят, тъй като тигърът вече е в клетката си.

Източник: Novanews.bg